סומו

מתי ואיפה ניתן לראות טורניר סומו? מה החוקים של הספורט? כיצד נקבע המנצח? מה זה יוקוזונה ועוד.

ההיסטוריה של הסומו

סומו, הספורט הלאומי של יפן היה במקור טקס פולחן דתי והתיעוד הקדום ביותר שלו מגיע מספר הקוג'יקי שמתעד את ההיסטוריה היפנית ונכתב במאה השמינית לספירה. ישנן אפילו אגדות שגורסות כי קרב הסומו הראשון אי פעם נערך בשנת 23 לפנה"ס בהוראת הקיסר סוינין בין שני גברים: נומי נו-סוקונה וטאיימה נו-קהאיה. הקרב הסתיים בנצחונו של נומי נו-סוקונה שזכה באדמות שהיו בבעלות יריבו לקרב והפך לאב המיתולוגי של הספורט. טאיימה שהפסיד בקרב ולמעשה מת בו לא נשכח מההיסטוריה, העיירה שיושבת כיום על האדמות שהוא הפסיד בקרב נושאת דווקא את שמו – טאיימה (Taima) וגם אצטדיון הסומו שבה נקרא על שמו "Kehaya-za".

טורניר הסומו הרשמי הראשון נערך בשנת 1684 במקדש טומיאוקה האצ'ימן בדרום-מזרח טוקיו ואלמנטים ממנו כמו המאוואשי (רצועת המשי אותה לובשים המתחרים), טקס הכניסה לזירה ואחרים נשמרו עד לימינו.

קרב הסומו הראשון בהיסטוריה
קרב הסומו הראשון בהיסטוריה בין נומי נו-סוקונה לבין טאיימה נו-קואהאיה

איך נקבע המנצח בקרב סומו?

המטרה בקרב סומו היא לגרום ליריב לגעת עם חלק גוף כלשהו, מלבד כפות הרגליים, בקרקע בתוך הזירה או מחוץ לזירה. במידה ויש מחלוקת כמו מי נגע בקרקע ראשון או מי הוצא מחוץ לזירה ראשון מתכנסים חמשת השופטים המשקיפים שיושבים מצידי הזירה ומחליטים האם לקבל את החלטת השופט, להפוך אותה או לערוך את הקרב מחדש.

במקרים פחות שכיחים שימוש בטכניקה אסורה, כמו תפיסת השיער למשל, עלולה לגרום לפסילת המתאבק ולהפסד. במקרים מאוד נדירים מתאבק שנפצע ואינו מסוגל להמשיך בקרב גם כן יפסל ויפסיד.

איך נקבע המנצח בטורניר סומו?

כל טורניר נמשך 15 ימים ובכל יום לכל מתאבק ישקרב אחד בלבד. בסיום 15 הימים המתאבק שיש לו את המאזן הטוב ביותר מוכרז כמנצח של הטורניר.

היות ובסומו אין קטגוריות משקל לפעמים ישנם הבדלי גודל עצומים בין שני המתאבקים והפרש המשקל ביניהם יכול להגיע גם לסביבות 80-100 קילו.

את התמונה מתחת צילמתי בטורניר שנערך בטוקיו בינואר 2020 ורואים בה את טקאקיישו (אפור) ששוקל כ-170 קילו מנצח את טוצ'ינושין (סגול) ששוקל כ-160 קילו. אפשר לראות את המבט המבוהל של השופט שיושב לצד הזירה רגע לפני שטקאקיישו מתעופף לעברו.

קרב סומו בין טקאקיישו לטוצ'ינושין - טורניר טוקיו ינואר 2020
קרב סומו בין טקאקיישו לטוצ'ינושין - טורניר טוקיו ינואר 2020

כללי סומו

  1. אסור למשוך בשיער, להכניס אצבעות לעיניים או להכות מתחת לחגורה.
  2. אסור להכות את היריב באגרופים או בעיטות, אבל מותר לסטור ליריב עם כף יד פתוחה.
  3. אם המוואשי (רצועת הבד) שהמתאבק לובש נופלת וחושפת את מבושיו במהלך הקרב – הוא מפסיד אוטומטית.
  4. הקרב מתחיל כאשר שני המתאבקים נוגעים עם ידיהם בקרקע. אם השופט חושב שאחד מהם לא נגע בקרקע או זינק לפני שהיריב נגע הוא יכול לקרוא "mata" (שוב) ולהתחיל את הקרב מחדש.
  5. לאחר סיום הקרב השופט מכריז על המנצח והטכניקה בה הוא השתמש (יש 82 טכניקות מוגדרות בסומו).

דרגות סומו

כשבועיים לפני כל טורניר סומו מתפרסם דירוג רשמי של למעלה מ-600 מתאבקי סומו. ככל שהמתאבק בכיר יותר כך שמו יופיע למעלה יותר ובאותיות גדולות יותר. רק 42 מתאבקים בדרג העליון (Makunouchi) ו-28 בדרג העליון המשני (Juryo) מקבלים משכורת חודשית מאיגוד הסומו. הדרגה הגבוהה ביותר בסומו היא יוקוזונה וכדי להגיע אליה יש צורך לנצח בשני טורנירים ברצף וגם לעבור ועדה שמורכבת מבכירי איגוד הסומו היפני שיכריעו האם למועמד יש את האופי המתאים לדרגת היוקוזונה היות והוא צריך להוות מודל לחיקוי לכל המתאבקים.

היו מקרים בעבר בהם יוקוזונה איבדו את מעמדם בשל התנהגות לא ראויה שפגמה בשמו של הענף. אחד מהם היה יוקוזונה ממוצא מונגולי בשם Harumafuji שבמהלך בילוי בקריוקי תקף מתאבק סומו מדרגה נמוכה יותר ושבר בקבוק בירה על ראשו (לפי דיווחי העיתונות). ראשי איגוד הסומו התכנסו כדי להחליט מה יעלה בגורלו אולם הוא החליט להקדים את המאוחר והכריז על פרישתו מעולם הסומו בשל הבושה שהוא המיט עליו (יוקוזונה לא יכול לרדת בדרגה אלא רק לפרוש/להיות מודח).

דרג עליון (Makunouchi)

  1. יוקוזונה (Yokozuna)
  2. אוזקי (Ozeki)
  3. סקיוואקה (Sekiwake)
  4. קומוסובי (Komusubi)
  5. מאגשירה (Maegashira)

דרג עליון משני – ג'וריו (Juryo)
דרגים תחתונים – מקושיטה, סנדאנמה, ג'ונידאן וג'ונוקוצ'י.

דרגות סומו

מתי והיכן נערכים טורנירי סומו?

בכל שנה נערכים 6 טורנירים רשמיים:

חודשעיראצטדיון
ינוארטוקיוKokugikan
מרץאוסקהEDION Arena Osaka
מאיטוקיוKokugikan
יולינגויהDOLPHINS ARENA
ספטמברטוקיוKokugikan
נובמברפוקואוקהFukuoka Kokusai Center
שני מתאבקי סומו נאבקים זה בזה
תמונה מקרב סומו שנערך בטוקיו בינואר 2020

סוגי מושבים

מושבי "בוקס" – לא מדובר בכיסאות אלא בישיבה על הרצפה עם כריות קטנות לריפוד באיזור תחום. המושבים האלה מתאימים לשניים עד שישה אנשים. ישיבה כזו יכולה להיות קשה למי שלא רגיל לכך. מושבי בוקס קרובים יותר לזירה ונמצאים בקומה הראשונה בטוקיו.

מושבים רגילים – כיסאות ישיבה נוחים ומרופדים אבל לרוב רחוקים יותר מהזירה כי הם נמצאים בקומה השנייה.

מחירי כרטיסים

המחירים המצורפים נכונים לטורנירים של שנת 2023 ומפת האצטדיון מתייחסת לטורנירים שנערכים בטוקיו.

מושבי בוקס (קומה ראשונה)

סוג מושבמספר צופיםמחיר (יום חול)מחיר (סופ"ש וחג)
Box Sעד 4 אנשים56,000 ין60,000 ין
Box Sעד 2 אנשים28,000 ין30,000 ין
Box Aעד 3 אנשים36,000 ין39,000 ין
Box Aעד 4 אנשים48,000 ין52,000 ין
Box Aעד 6 אנשים72,000 ין76,000 ין
Box Bעד 2 אנשים20,000 ין21,000 ין
Box Bעד 3 אנשים30,000 ין31,500 ין
Box Bעד 4 אנשים40,000 ין42,000 ין
Box Cעד 2 אנשים17,000 ין19,000 ין
Box Cעד 3 אנשים25,500 ין28,500 ין
Box Cעד 4 אנשים34,000 ין38,000 ין
Box C Specialעד 2 אנשים19,000 ין19,000 ין
מפת המושבים בקומה הראשונה בטורנירי סומו בטוקיו
מושבי בוקס קומה ראשונה סומו
מושבי בוקס בקומה הראשונה

מושבים רגילים (קומה שנייה)

סוג מושבמספר צופיםמחיר (יום חול)מחיר (סופ"ש וחג)
Chair S19,000 ין9,500 ין
Chair A18,000 ין8,500 ין
Chair B15,000 ין5,500 ין
Chair C13,500 ין4,000 ין
Chair D12,500 ין2,500 ין
מפת המושבים בקומה השנייה בטורנירי סומו בטוקיו
מושבים קומה שנייה סומו
מושבים בקומה השנייה

איך קונים כרטיסים לטורניר סומו?

ישנן מספר דרכים לקנות כרטיסים לטורנירים:

  1. קנייה דרך אתר האינטרנט הרשמי של איגוד הסומו היפני  – המכירה מתחילה כחודש לפני הטורניר. בשל הפופולאריות הגבוהה של הספורט הכרטיסים לטורנירים בטוקיו נחטפים במהירות שיא (במיוחד הכרטיסים לסופי השבוע והיום האחרון של הטורניר). בנוסף לכך היות והמכירה מתחילה בשעה 10 בבוקר שעון יפן (4-5 לפנות בוקר שעון ישראל) לא בטוח שתצליחו לרכוש כרטיסים דרך האתר. אם אתם מתכוונים לצפות בטורניר בנגויה, פוקואוקה או אוסקה אז רכישה דרך האתר ריאלית יותר.
  2. קנייה בקופות ביום הטורניר* – לכל יום מוקצים כ-400 כרטיסים למושבים העליונים והרחוקים ביותר ביציע (בטבלה General Admission). כדי לקנות כרטיס כזה יש צורך להגיע בשעות הבוקר המוקדמות ולעמוד בתור הארוך שמוביל לקופות שנפתחות בשעה 7:45. עם הגעתכם תקבלו כרטיס ובו מספר שיראה לכם את מיקומכם בתור. שימו לב שאדם אחד יכול לקנות אך ורק כרטיס בודד והתשלום במזומן בלבד. מומלץ להגיע לפחות שעה לפני פתיחת הקופות. *לא בכל טורניר יש מכירה של כרטיסים לאותו היום בקופות.
  3. עדיין לא הצלחתם לרכוש כרטיסים? נסו ליצור קשר איתי לפחות חודש וחצי לפני תחילת הטורניר.

לוח זמנים יומי של טורניר סומו

כל יום בטורניר נמשך משעות הבוקר עד הערב ומחולק למספר חלקים שונים. רוב הצופים היפנים מתחילים להגיע מהשעה 15:00 כדי לראות את הקרבות של הדרג העליון. אני ממליץ להגיע גם כן באותה השעה ולהישאר עד הסוף כי אז האצטדיון מלא והאווירה נהדרת.

8:00 – פתיחת דלתות
8:30 – קרבות מקדימים (החל מהיום ה-13 לטורניר הקרבות המקדימים מתחילים בשעה 10:00).
14:15 – טקס כניסה לזירה של מתאבקים בדרג נמוך
14:35 – קרבות של מתאבקים בדרג נמוך
15:40 – טקס כניסה לזירה של מתאבקים בדרג העליון (מָקוּנוֹאוּצ'י)

טקס כניסה לזירה של מתאבקי סומו
טקס כניסה לזירה של מתאבקי הדרג העליון

15:55 – טקס כניסה לזירה שמבצע היוקוזונה

טקס כניסת יוקוזונה לזירה בביצוע היוקוזונה ה-71 קקוריו
טקס כניסת יוקוזונה לזירה בביצוע היוקוזונה ה-71 קקוּריוּ

16:10 – קרבות של מתאבקים בדרג העליון. לקראת 17:30 מתחילים הקרבות של המדורגים הבכירים ביותר.
17:55 – טקס נעילה

מתאבקי סומו פופולארים

מתאבק הסומו אסאנויאמה

אָסַאנוֹיַאמַה (Asanoyama)

מתאבק צעיר וחזק שהחל את דרכו בדרג העליון בספטמבר 2017 וטיפס מהר מאוד במעלה הדרגות. במאי 2019 הוא ניצח בטורניר בטוקיו ולאחר הטורניר במרץ 2020 באוסקה הוא קודם לדרגת אוֹזֵקִי, שלב אחד לפני יוקוזונה. רבה יפנים תולים בו תקווה שיהפוך ליוקוזונה הבא כי כרגע היוקוזונה הוא ממוצא מונגולי אבל לאחר שהוא נתפס מפר את חוקי איגוד הסומו בזמן הקורונה הוא הורד לדרג התחתון. מאז הוא הספיק לחזור לדרג העליון והוא בדרגת מאגשירה נכון לספטמבר 2023.

יוקוזונה הקוהו סומו

הַאקוּהוֹ (Hakuho) – פרש ב-2021

תחילת דרכו של האקוהו בעולם הסומו לא היתה קלה. הוא הגיע ליפן בגיל 15 ביחד עם עוד 5 נערים מונגולים שהוזמנו ע"י מתאבק סומו מקצועי ממוצא מונגולי להתאמן חודשיים ביפן ולנסות להתקבל לאורוות (בית ספר) סומו. האקוהו, שהיה נער צנום באותה תקופה ושקל 68 ק"ג בלבד התקשה למצוא אורוות סומו שתקבל אותו, אולם יום לפני פקיעת הויזה שלו ליפן אורוות Miyagino הסכימה לקבל אותו ומאז השאר היסטוריה. הַאקוּהוֹ היה היוקוזונה המעוטר ביותר ביפן ששבר כמעט כל שיא אפשרי בספורט וניצח 44 טורנירים. הוא פרש מהספורט בשנת 2021.

אֵנְהוׁ (Enho)

אחד המתאבקים הקטנים ביותר כיום הוא אֵנְהוׁ (Enho) שמתנשא לגובה של 168 ס"מ, שוקל כ-99 ק"ג בלבד ומתחרה בהצלחה מול מתאבקים ששוקלים כמעט כפול ממנו הודות לזריזות שלו והטכניקות המיוחדות בהן הוא משתמש. למרבה הצער בשל סדרת פציעות לא פשוטות הוא כבר לא מתאבק בדרג העליון וצפוי לחזור לטורנירים בשנת 2024. אתם יכולים להתרשם מהביצועים שלו בוידאו הבא

אטרקציות נוספות בטורנירים

מלבד הקרבות המרהיבים ודוכני המזון והשתייה תוכלו ליהנות מאטרקציות נוספות במהלך הטורניר. בקומה הראשונה של אצטדיון קוקוגיקאן בטוקיו יש מוזיאון סומו קטנטן עם מוצגים הקשורים לעולם הסומו והכניסה אליו בימי התחרות היא בחינם. בנוסף, בקומה הראשונה יש דוכן בו ניתן להצטלם עם המתאבק האהוב עליכם בחינם רק שלמרבה הצער המתאבק לא נמצא שם באמת וסימולטור ידמה אותו עומד לידכם בכל מיני פוזות והתוצאה הסופית נראית מציאותית יחסית. כמעט בכל טורניר יהיה תור ארוך למדי בגלל שהתמונות הללו מאוד אהובות על יפנים חובבי סומו.

סימולטור תמונות עם מתאבקי סומו
סימולטור תמונות עם מתאבקי סומו

באצטדיון ישנן גם דוכני מזכרות בהם נמכרים תמונות, גלויות, חולצות ומגבות עם דמויות המתאבקים עליהן ומגוון גדול של מוצרים מעולם הסומו. המחירים לרוב אינם זולים וטי-שירט עולה בסביבות כ-30 דולר.

אם אתם רוצים לראות את המתאבקים הבכירים מקרוב אתם יכולים להצטרף לעשרות היפנים שממתינים בכניסה הצדדית לאצטדיון אליה המתאבקים מתחילים להגיע קצת לפני השעה 15:00. ישנו מתחם מסודר בו ניתן לעמוד ולהמתין להם ולרוב השומרים לא מאפשרים לעמוד ולצלם מחוץ לו. את התמונה הבאה צילמתי בטורניר מאי 2019 והצלחתי לראות את אחד המתאבקים האהודים ביותר כיום ביפן – טָקַאקיישוֹ.

מתאבק הסומו טקאקיישו
מתאבק הסומו טקאקיישו

איך ניתן לצפות באימון סומו?

אם אתם מגיעים בתקופה שבה אין טורניר אז לרוב תוכלו לצפות באימון סומו. בעבר היו הרבה יותר אורוות שאפשרו למבקרים להיכנס אליהן אולם כיום מספרן מועט מאוד וחלקן עובדות עם חברות תיירות שגובות תשלום לא מבוטל תמורת הזכות הזו.  אורוות אַרַאשִיאוׁ ׁ(Arashio) שנמצאת במזרח העיר קרוב לאצטדיון קוקוגיקאן מאפשרת לכל אחד לצפות באימון מבעד לחלון זכוכית הפונה לרחוב. האימונים מתקיימים כמעט בכל בוקר בין השעות 7:30 ועד 10:00 למעט במרץ, יולי, נובמבר ושבוע לאחר כל טורניר רשמי. שימו לב שאי אפשר להיכנס אל תוך המבנה עצמו ורצוי להתקשר יום קודם לכן ולשאול אם יתקיים אימון ביום למחרת. אני ממליץ לבקש מצוות המלון שלכם להתקשר ולוודא עבורכם (המענה הוא ביפנית בלבד).

כתובת: 2-47-2, Hama-cho Nihonbashi Chuo-ku Tokyo

טלפון: 81-03-3666-7646+

מידע נוסף: http://arashio.net/tour_e.html

כמה כסף מתאבקי סומו מרוויחים?

מלבד משכורת חודשית, המתאבקים מקבלים גם מענק עבור השתתפות בכל טורניר, מענק נצחון על כל קרב, הוצאות מחייה, פרסים שונים על ביצועים יוצאי דופן ועוד.

דרגהמשכורת חודשית בין משכורת חודשית בדולרים
יוקוזונה4 מיליון יןכ-26 אלף דולר
אוזקי3.1 מיליון יןכ-21 אלף דולר
סקיוואקה2.4 מיליון יןכ-16 אלף דולר
קומוסובי2.4 מיליון יןכ-16 אלף דולר
מאגשירה1.75 מיליון יןכ-12 אלף דולר
ג'וריו1.4 מיליון יןכ-9,500 דולר
המשכורת השנתית של האקוהו למשל בשקלול כל המענקים והפרסים היתה כ-91 מיליון ין (כמעט מיליון דולר).  היוקוזונה השני, קקוריו, הסתפק בסכום צנוע יותר של כ-52 מיליון ין (כחצי מיליון דולר). רוב המתאבקים בדרג העליון מגיעים למשכורת שנתית של כ-160-250 אלף דולר.

סגנון החיים של מתאבקי סומו

איגוד הסומו היפני מכתיב חוקים מאוד נוקשים שנוגעים לחיי היום יום של המתאבקים, למשל, אסור להם לנהוג ברכב ואם הם נתפסים נוהגים האיגוד יכול לקנוס אותם או להשעות אותם. בנוסף, הם מחויבים ללבוש ביגוד יפני מסורתי בכל עת. מתאבקים בדרגים נמוכים אמונים על תורנות מטבח באורוות והראשונים לאכול לאחר האימונים הם המתאבקים הבכירים. חוץ מבישול ממתינות להם תורנויות אחרות בשאר שעות היום כמו נקיון, כביסה וכו'.

בשל סגנון החיים שלהם, האימונים הפיזיים והמשקל הרב מתאבקי סומו חיים בממוצע כ-10 שנים פחות בהשוואה לגבר יפני רגיל. רבים מהם מפתחים סכרת, לחץ דם גבוה, בעיות ברכיים ונמצאים בסיכון מוגבר להתקפי לב.